ENTEN

 

Informatie enten:  Waartegen wordt ingeënt? 

Niesziekte: Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus (calcivirus of het herpes virus) of chlamydia. De verschijnselen zijn: niezen, wondjes (ulcers) in de bek, vieze neus en oogjes. Niesziekte kan, ondanks behandeling, dodelijk zijn. Deze ziekte veroorzaakt beschadigingen aan het neus en oog slijmvlies. Mocht een kitten niesziekte hebben doorgemaakt dan bestaat er de kans dat het kitten de rest van zijn leven natte oogjes of regelmatig neusklachten heeft. Katten die nooit buiten komen kunnen ook niesziekte krijgen. Niesziekte komt voor ook bij volwassen katten, jaarlijkse inenting is dus nodig! Kattenziekte: Deze dodelijke ziekte wordt veroorzaakt door het panleukopenie virus. De verschijnselen zijn: diarree die bijna altijd de dood ten gevolge heeft. Deze ziekte wordt zelfs in de wet genoemd: Katten mogen uitsluitend in pensions gaan of kattenshows bezoeken als ze ingeënt zijn tegen de kattenziekte. 

 

Wanneer enten? Wij enten met 12 weken eenmalig.

Kattenziekte: Enting tegen kattenziekte wordt meestal gegeven op een leeftijd van 12 weken. Soms wordt een eerste enting rond de 9 weken gegeven, hetgeen zinvol is als het risico op infectie groter is. De enting dient dan herhaald te worden op 12 weken. Indien men gebruik maakt van een dode entstof, moet er altijd twee keer geent worden met een tussentijd van 2-3 weken om zeker te zijn van een goede bescherming. Entingen met een levende stof tegen kattenziekte dienen iedere 2 jaar herhaald te worden. Bij enting van een hele jonge kittens of drachtige poezen is het beter om een dode entstof te gebruiken. Niesziekte: Indien tegen niesziekte geent wordt, bij voorkeur de eerste enting geven op een leeftijd van 12 weken, omdat de bescherming via de moedermelk op deze leeftijd voor het grootste deel verdwenen is. Advies is om de enting voor de volledigheid te herhalen op een leeftijd van 15-16 weken. Een herhalingsenting op 6 maanden kan in sommige gevallen een nog betere bescherming geven. Hierna zijn minimaal jaarlijkse herhalingsentingen noodzakelijk. Dit geldt voor entingen met zowel dode als levende entstof. 

 

In de kost prijs is 1 maal ënten opgenomen, met 12 weken. Advies dierenarts 2e enting met 15-16 wk, stuur de factuur naar Petplan uw 1e maand gratis verzekering die u krijgt. Wij zelf hanteren bij fok 12 wk enten en voor de dekking. Al 20 jr goede ervaringen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met vriendelijke groet,

 

 

MC'B